De school

De school aan de Akkerstraat in Eindhoven is een gemeentelijk monument, gebouwd in 1930. Het was lange tijd een Nutsschool, waarin Montessori-onderwijs werd gegeven. Door de monumentale status van het gebouw, moet het bij de renovatie duidelijk als een school herkenbaar blijven. Maar je kunt wel zien dat het een nieuwe functie heeft gekregen. Kleine vernieuwingen, zoals tuindeuren in de voorgevel, zijn toegestaan.

school front akkerstraat

De hoge karakteristieke lokalen, de oude gymzaal en de sfeervolle zolder bieden plaats aan ongeveer tien appartementen, variërend in grootte. De bijzondere bouwstijl biedt de mogelijkheid aan toekomstige bewoners om hun creativiteit de vrije loop te laten en zo een unieke eigen plek te creëren. De nieuwere sportzaal achter de school wordt afgebroken.

kast

Nieuwbouw verbonden met de school

Verbonden met de oudbouw zijn er elf gelijkvloerse nieuwe appartementen van verschillende grootte. Ook hier kunnen bewoners hun eigen woonwensen vormgeven, bijvoorbeeld door mee te praten over de indeling. In het midden van het hele wooncomplex is er een binnenhof van 15 bij 15 meter.

Door de aanleg van (gevel)beplanting zal dit hart van het complex een levendig en gemoedelijk karakter krijgen. Met een lift, trappen, gangen en galerijen zijn vanuit de binnentuin alle appartementen, zowel de oude als de nieuwe, eenvoudig te bereiken. De voordeuren van vrijwel alle bevinden zich aan de binnenkant van het wooncomplex; de hoofdingang van de school blijft de algemene entree.

Gemeenschappelijke ruimtes

Naast een afzonderlijke woning kunnen de bewoners  gebruik maken van gemeenschappelijke ruimtes. Grenzend aan de binnentuin is bijvoorbeeld een royale, lichte ontmoetingsruimte gepland, met kookgelegenheid. Vier kleinere kamers in de school worden gebruikt als klus-,was-, fitness- en logeerruimte.

Onder de nieuwbouw bevind zich een parkeergarage.  De fietsen worden verdeeld over twee fietsenhokken.

Levensloopbestendige bouw

‘De schrijver’ wordt een levensloopbestendig complex. Dit betekent kort gezegd dat je er tot op hoge leeftijd kunt blijven wonen, ook als je van alles gaat mankeren. Er zijn nergens drempels. Alle binnen- en buitendeuren zijn breed genoeg om een scootmobiel door te laten. Wie zijn conditie op niveau wil brengen of houden  kan de trap nemen, maar alle appartementen zijn ook per lift te bereiken. In de fietsenhokken zijn voorzien van oplaadpunten voor elektrische fietsen. “De Schrijver is een plek om comfortabel oud in te worden.

De omgeving

Het pand “De Schrijver” staat in het stadsdeel Gestel, in de wijk het Rozenknopje, in de gezellige en gewilde Schrijversbuurt. De hoofdingang bevindt zich aan de Akkerstraat en het complex ligt verder aan de Ploegstraat en aan de Hof van Eden.

Heilig-Hartkerk Ploegstraat

Heilig-Hartkerk Ploegstraat

 

Hof van Eden

Hof van Eden

De ligging is ideaal omdat veel voorzieningen te voet bereikbaar zijn. In vogelvlucht: het centrum van de stad: 7 minuten; het Stadswandelpark: 5 minuten; de Genneperparken: 10 minuten; de bushalte lijn 19: 2 minuten; het NS-Station: 12 minuten; winkel- en uitgaanscentrum De Bergen: 5 minuten.

parktheater nacht

In de buurt zijn op loopafstand 2 supermarkten, restaurants, een drankhandel, een biologische winkel, een groentewinkel, een bakker en nog leuke kleine winkels.